2010. október 27., szerda

Az Aviva

képzőművészeti dij azért kerülhet ide, mert idén a kurátorok két fotótechnikával készült alkotást is beválogattak a mindössze 6 kiállitó közé, és ez rendkivül örömteli. A furcsa csak az ebben a tavaly alapitott dijban, hogy még emlékszem, tavaly 6 festő munkáit lehetett látni, idén pedig Batykó Róbert az egyetlen - bár számomra érthetetlen okokból két teremben is vannak képei. Mindez persze csak azt jelzi, hogy nem alakult még ki az a kör, ahonnan a jelölteket veszik (ha rosszmájú lennék, akkor pedig megkérdezném, hogy a Műcsarnok hogyan adhat teret egy még éppen csak létező céges rendezvénynek, vagy bárki kibérelheti a Műcsarnokot?). A tárlat bejárása közben, mivel óriási üres területek vannak, azon merengtem, hogy ez a két jelölés a fotó megbecsültségének növekedésének köszönhető, vagy inkább kellett valami, ami nem festészet? Rettenetesen furcsa a 6 jelölt kiválasztása is. Van tehát egy festőnk, két fotósunk, egy installáció, két videó, ami szoborral kombinált.
Na mindegy, beszéljünk a két fotós műről. Ami inkább egy, mivel a Technica Schweiz egyfajta best of válogatással jelentkezett, máshol már többször bemutatott anyagokból ollóztak össze egy falnyi képet, azt viszont teljesen be is népesitették. Az alkotócsoport a fotót csak mint eszközt kezeli, valójában minden kép mögött egy történet rejlik, ami nélkül a kép értelmezhetetlen. Itt a kép tehát csak dokumentáció. Ettől még a munkáik könnyen megjegyezhetőek, üditő szinfoltok a hazai fotózásban.
A másik anyag Esterházy Marcell sorozata műtermekről. Talán nem vagyok nagyképű, ha kijelentem, a témát sokan sokszor feldolgozták. Amit itt látunk, az nemhogy nem művészet, hanem dokumentációnak is kevés, a túl szűken kivágott, térben egyáltalán el nem helyezkedő képek sokszor csupán egy számitógép monitort ábrázolnak, ezzel a modern korra utalva, ám pont a művek keletkezéséről semmit sem tudunk meg. Talán a névsorra kéne felkapnom a fejem, csakhogy az még kevés a hasraeséshez. Talán túl szigorú vagyok, és a nagyon-nagyon fiatal emberke később kifutja magát, ha már ilyen jó kapcsolatai vannak. Tényleg, hogy az ördögbe került ő be a 6 közé?

Nincsenek megjegyzések: