2013. május 22., szerda

A 9 perces múzeum



Nagyon ritkán irok arról, hogy az egyes kiállitóhelyeket hogyan lehet megközeliteni, de néha ez is hozzátartozik a történethez. Az Ernst galériát pl. lassan már nem lehet megközeliteni autóval, mert nem lehet parkolni. Persze ok, menjek villamossal, de néha ez nem járható út, ezért egyáltalán nem baj, ha a galériák ezen is gondolkodnak, amikor kitalálják, hova költözzenek. A párizsi Pompidou-nál pl. remek parkoló van, noha az épület mellett áll meg a metró is. A new york-i Mománál még nem próbáltam parkolni, de Manhattanben amúgy sem érdemes autózni. Ebben a bejegyzésben pedig a rotterdami Kunsthal-ról lesz szó, ami minimum meglepő annak fényében, hogy a hollandok aztán tényleg jó szervezők.
Rotterdam egy remek kis város, ami igazából nincs rajta a művészeti térképeken. Ettől függetlenül a Kunsthal egy érdekes modern épület a múzeumnegyedben, és egyébként egyszerre 3 nagyobb kiállitást is befogad, szóval egyáltalán nem érdektelen. A cim birtokában viszonylag könnyen megtalálható, sőt közvetlen az épület mellett van is 10-15 hely autóknak. Ez persze tele van, de épp amikor megérkezek, felszabadul egy hely, úgyhogy rávetem magam. Ekkor kezdődnek a problémák. A parkoló természetesen fizetős, ami nem zavarna, de az automata nem fogad el készpénzt, sem nemzetközi bankkártyát, csak egy speciális helyi változatot, ami nekem persze nincs. Amúgy ha lenne, 9 percenként kellene 1 eurót fizetnem, ami elég vaskos ár egy helyért. Na igen, kitaláltátok, persze nem fizettem, egyszerűen otthagytam az autót. Persze később rájöttem, hogy nem élvezem annyira a képeket, ha folyton az jár az eszemben, hogy épp most büntetnek meg. Persze ez a Nyugat, semmi sem történt, lehet, hogy a helyiek el se tudták képzelni, hogy nem fizetek, de addigra már kitaláltam a bejegyzés cimét.
Más gondjaim is akadtak. Az épületet persze lehetne irigyelni itthon, de a valóságban a gyönyörű szerkezet elég bonyolultan használható. Az 5 emeletet nem lehet csak úgy áthidalni egy lifttel, sőt központi lépcsőház sincs, szóval nagyjából minden esetben körbe kell menni az egészen, hogy eljussak valahova. Ez nem baj, ha épp mindent látni akarok, de ha pont a fotókiállitással kezdeném, azt nem lehet, mert az két másik kiállitás mögötti térben kezdődik.
A másik problémám szinte örök, és talán csak Londonban és New York-ban éreztem igazán elégedetten magam. Ez pedig a könyvesbolt. Ezúton is üzenem, hogy a könyvesbolt funkciója nem annyi, hogy kirakjuk az aktuális kiállitások katalógusait. Az a minimum lenne, hogy folyóiratokat, a témába vágó könyveket és katalógusokat lehet nézegetni. Jobb helyeken székeket is beraknak, mert ma már egyetlen nagyobb kiadó könyveivel is meg lehetne tölteni akár egy egész könyvesboltot, lásd mondjuk a Taschen mintaboltját Párizsban és Londonban. De még ezeken felül is rengeteg érdekes tárgyat lehet bezsúfolni egy könyvesboltba, úgyhogy nem vicces, ha az alapterülete akkora, hogy néhány könyvvel máris tele van.
Persze mindaz, amit leirtam szinte érdektelenné válik, amint a kiállitás maga elég érdekes, de erről csak a legközelebbi bejegyzésben irok...

Nincsenek megjegyzések: