2010. március 1., hétfő

Ismét portfolio kunzultáció

volt Pesten, ezúttal a Ponton Galériában. A múlt évi rendezvénnyel ellentétben 7 külföldi és 3 magyar konzulens várta az érdeklődőket. Ezúttal sikerült olyan embereket "szerezni", akiket nem sűrűn látunk pesten. Feltétlen jár a piros pont, nemcsak ezért, hanem mert a konzulensek is azt mesélték, hogy sokkal családiasabb volt a hangulat, mint általában hasonló rendezvényeken. Ezt egyébként én is meg tudom erősiteni: Pozsonyban akkora tömeg tolongott, hogy lépni is alig lehetett, néhány konzulensről majdnem le is maradtam, mert ha egy beszélgetés elhúzódott, valaki már megpróbált besurrani a következő emberhez. Ehhez képest most kiegyenlitett volt a jelentkező/konzulens arány, ami sajnos egyúttal azt is jelenti, hogy elég kevesen választották a konzultációt hétvégi programnak.
Aki nem lenne tisztában a jelenséggel, a konzultáció lényege, hogy az általában hires, illetve fontos helyeken dolgozó kurátorok mondanak véleményt húsz percben azokról az anyagokról, amiket megmutatsz nekik. Néha felbecsülhetetlenül fontos dolgokat mondanak, néha csak megerősitenek abban, amit csinálsz, és még ritkábban meghivnak kiállitani. Nem mondhatjuk tehát, hogy tét nélküli a szereplés: egy kiállitást egy német/holland/portugál galériában/múzeumban nyilván nem sokan utasitanának el. Ahogy hallottam, ez idén egyetlen lánynak sikerült, aki, ha a mendemondáknak hinni lehet, nem most kezdte a fotózást.
Mégis, a konkrét meghiváson kivül nagyon fontos szakmai dolgokra hivhatják fel a figyelmet a konzulensek, hiszen ők nap mint nap hasonló anyagokat nézegetnek, sokszor hoznak fel valakit példaként, akinek utánanézve csiszolható a stilus.
Ahogy láttam, mégis nagyon kevés fiatal (na jó: pályakezdő) fotós jött el, ami viszont azt jelenti, hogy 1. nincsenek tisztában az esemény fontosságával 2. nem értesültek róla vagy más programjuk volt 3. nem akarnak külföldön ismertek lenni. Mivel ez úgyis a vesszőparipám, most többet erről nem irnék.
Az év folyamán Európában egyébként még a következő konzultációk lesznek: Pozsony, Lodz, Arles, Madrid (lezárult a jelentkezés), Braga, és biztosan kihagytam párat. A legközelebbi májusban a lodzi fesztivál (www.fotofestiwal.com), ahol Stencer Sári-val is lehet majd találkozni, hogy végre magyar jelenlétről is szóljak.

Nincsenek megjegyzések: