2013. augusztus 6., kedd

Bye bye Ernst múzeum..

Azt csiripelik a madarak, hogy az új fotósközpont az Ernst múzeum helyén nyilik az ősszel. Állitólag ez már végleges, mint Robert Capa központ. Őszintén szólva le kellett ülnöm a hir (pletyka?) hallatán. Egyrészről nagyon igaz, hogy hihetetlenül kellene már egy normális fotóval foglalkozó múzeum, de legalább olyan, mint mondjuk a Műcsarnok, és a fotósok megtöltenék érdekes anyagokkal a helyet. Aztán persze lehetne amolyan Ludwigosan foglalkozásokat, témához kapcsolódó beszélgetéseket, workshopokat tartani, és nem kellene minden Mai Manós kiállitáshoz odairnom, hogy jó, de nagyon kicsi a hely és igy nem derült ki, hogy miről is szólt a tárlat valójában..A Mai Manó ház egy nagyon hangulatos hely, de vegyük észre, hogy már rég kinőtte magát.
De. Az Ernst múzeum hogy jön a képbe? Kinek volt az az agyatlan ötlete, hogy egy már jól bejáratódott, szakmailag igen jó helyet eldózeroljon? És persze értem én, hogy a Mai Manó és az Ernst közel vannak egymáshoz, de az Ernst terei nem igazán jók, vagy hogy úgy mondjam, nem igazán tartanak lépést a korral. A másik bajom az, hogy akkor sem örülnék, ha az új fotósközpont mondjuk a Szépművészeti helyén lenne, mert bár fontos a fotó, de nem kéne, hogy más kárára terjeszkedjen..És mégegyszer: az Ernst múzeum szakmailag igen jó programját megszakitani bizonyosan azzal jár, hogy magára haragitják a fél művészvilágot. Annyit pedig nem ér a dolog.
Persze értem én, hogy mehetett ez a valóságban: te Józsi, a fotósok itt nyafognak, hogy 50 éve nem kapnak normális kiállitóhelyet. Jó, de most nincs 10 milliárdom egy új Ludwigra. Vigyék valamelyik múzeumot, amelyik tetszik...
Hát ezek mennek nálunk.

Nincsenek megjegyzések: