2014. június 29., vasárnap

Major Lajos betűtervező

Magyarokkal Bécsben nem különösebben nehéz összefutni. A fotókönyv fesztiválon is kint volt a Nessim, a Faur Zsófi galéria, a Mome, elnézést ha valakit kihagytam volna. No de találkozni egy magyarral, aki amúgy Izlandon él és Sanghai-ban tanit, na az már izgalmasabb. Az úriember méghozzá egy könyvvel érkezett, melynek cime s = eee. Ez egy fotográfiai projekt, ami valójában különféle betűket fotóz a legkülönfélébb módon. Van itt hajból font verzió, megfelelően fűnyirózott rész, faág, öntözőkanna, bármi, ami betűt formáz és jól néz ki. Van néhány kreált dolog is, fűzött dolgok, kartonlapra ragasztott másik karton, egyszóval bármi, amiből betű lehet.
A könyv kialakitása csodálatos. Kapunk egy gumival átfűzött plakátot és egy keménytáblás könyvet, ami sorszámozott, és épp elég kicsi ahhoz, hogy kezelhető legyen a mérete. Ha sokkal nagyobb lenne, akkor a képek már túlságosan uralkodnának, pedig itt nem az a lényeg. A fotó tulajdonképpen csak indok, de pont ezért izgalmas is, nem könnyű megállni, hogy végig ne lapozza a könyvet az olvasó.
Apró kritika legfeljebb az lehet, hogy lehetne némi magyarázat a projektről, meg a tagok bemutatása, de láthatóan itt most nem ez volt a lényeg. Talán jobb is igy, ez a könyv úgyis csak azokhoz kerül, akik már tudják miről van szó. De hát ez mindig is igy volt a művészettel...

Nincsenek megjegyzések: