2014. augusztus 6., szerda

Art Bázel katalógus - year 44



 Ma már jó napom van, megjött az Art Bázel katalógusom, ami a maga 800 oldalával egy kis könnyed olvasmány lesz..Amúgy az Art Bázelről lehet mondani, hogy sznob hely, hogy pénzes manusok gyűjtőhelye, vagy akár bármi mást is, de nem ismerni ezzel együtt ciki. Pedig a katalógus 800 oldalából aligha találnék bárkit itthon, aki ismerné a neveket. Egyszerűen az egy másik világ. Jellemző, hogy az Art Bázel katalógust láttam már Párizsban, New York-ban, de Pesten valahogy még sosem csillant meg egy kirakatban sem. Mondjuk a kurátori ajánlásoktól biztosan félrenyelne az mma: egyetlen táblakép sincs köztük, annál inkább van installáció, szobor, videó. Na ja, a világ már nem Baconnál meg Twomblynél tart, csak szólok. Ja hogy ki az a Francis Bacon?
Maradjunk annyiban, hogy 800 oldalon nagyjából megkapjuk a ki kicsoda a művészeti életben felsorolást, persze kicsit torzitva, de azért reálisan. Évről évre egyre inkább feltűnő, hogy az új generáció immár nem akar semmit mondani, vagy éppen ábrázolni, a műtárgy maga csak egy szükséges rossz, a lényeg az ötlet, vagy még inkább a referencia. Ha én egy jónevű londoni galériában állitok ki, akkor megveheted a művemet, mert az olyan lesz, mint az arany, értékálló. Csak azért ne akard eladni egy ideig...
A magamfajta művészetkedvelőnek persze egy ilyen katalógus maga a sztori aranybánya. Tudtad, hogy Keith Haring lefestett egy autót és az most Miami-ben van? És azt hallottad, hogy....sztorizás következik..

Nincsenek megjegyzések: