2012. szeptember 25., kedd

Viennafair

Idén áprilisról szeptemberre tették át a bécsi kortárs vásárt, ami egyébként is tulajdonosváltáson esett át: ez igy együtt legalábbis gyanakvásra ad okot. Aztán persze elolvastam a Flash Art-ban, hogy megpróbálják a gazdag oroszokat idecsábitani, hát csak rajta, a gazdag svájciaknak a város úgyis messze van már. Meg azt is értem, hogy válság van, és egyáltalán nem olyan könnyű annyi kiállitót összehozni, hogy a szervezőnek is megérje a dolog. Viszont. Legkésőbb a berlini vásár megszűnésekor leomlott egy mitosz, miszerint ezek a vásárok örök és megingathatatlan bástyái a művészetnek. Hát nem. Még az Art Paris is szemléletet és igazgatót váltott, a madridi Arco-nál a látogatottságot elemzik, hogy tényleg nagy vásárnak számitanak-e, a kicsik meg vegetálnak, mert Bázel mindent visz..Na igen, Bécs nem Bázel, és ha ehhez hozzávesszük az osztrákok általános vendégmunkások vagytok szemléletét, amivel a magyarokra néznek, bizony érdemes meggondolni a részvételt.
Ezzel együtt Bécs még mindig közelebb van, mint Hong Kong, ezért 7 pesti galéria is kiállitott. Többen közülük pár éve minden évben kint vannak, és ez mindenképpen jó. Aki már olvasott művészeti lapot, és legalább néhány művész nevét ismerősnek találta, na őket vitték ki Bécsbe is. Azért vannak meglepetések is. Ott van pl. a Société Realiste, ők valami hihetetlen kapcsolatrendszerrel kell rendelkezzenek, hiszen kb. egy éve még semmit sem tudtunk róluk, aztán egyszercsak a Kultúrházban nyilatkoztak és a Ludwigban állitottak ki. Hogy csinálták? Borsos Lőrinc ("aki" két művész valójában) is a jó régen megszűnt Octogonartban nyomult a Várfok utcában, aztán egyszercsak a Flash Art-ban kaptak vagy négy oldalt. No mindegy, ne felejtsük, hogy most nem a művészetüket értékeltem, csak a szokásos magyar módit.
Meg is fordithatjuk a dolgot: milyen jó, hogy még létezik 7 galéria nálunk? Néha bizony nem tűnik ez fel...Persze gyűjtői oldalról ez nem igy működik: hallottam valami francia-magyar párosról, nézzük csak meg kik is foglalkoznak velük? És már tárcsázom is a galériát, hogy rakjanak el nekem egy művet, bármit. Csak ne legyen két méternél nagyobb. Az összeget majd átutalom.
Ezzel együtt kicsit mókás, hogy a bécsi vásár kapcsán az ithoni viszonyokról irtam, de most ez jött ki belőlem...

Nincsenek megjegyzések: