2012. október 16., kedd

google art project

Komolyan mondom, nem tudom, mit gondoljak. A google egy kereső..de hát ismerjük. Csakhogy meglehetősen nagyra törnek, a hirek szerint épp beelőzték a Microsoft-ot. Jó, de mi köze ennek a fotózáshoz? A google elinditott egy art project nevű weblapot, ahová a világ összes múzeumának anyagát várják. Többek között fent van már a Szépművészeti is meg a Nemzeti Galéria is, bár ez utóbbi oldala nem töltődött be nekem. A képernyőn megjelenik 6 műtárgy, a képek mellett ott a leirások, és ennyi..Lehet görgetni a képeket, a Szépművészeti esetében több mint száz kép vár minket, igaz, mind külföldi mester alkotása. De.
Senki sem tudja, hogy miért azok a művek vannak fent, nincs életrajz a művészekről, nincs sorrendbe rakás, nincs kiemelés, csak az ömlesztett képek vannak. Sohasem tudjuk meg, hogy a Hősök Terén lévő Manet kép pl. hogy illeszkedik az életműbe, egyáltalán hogyan illeszkedik Manet a művészettörténetbe, és még sorolhatnám. Nagyzolás ez, nem más. A google mindent tud, elég az oldalra felmenni és lehivhatók teljes galériák, satöbbi. Ami persze egy nagy marhaság, mert a teljes gyűjteményt úgysem érdemes felrakni, és mit is kezdenék egy XVI. századi oltárral és mellette egy Pisarro-val, ez igy érdektelen. Megemlithetném azt is, hogy pl. olyan apró múzeumok hiányoznak, mint a Louvre, de minek?
Ám blogbejegyzés nem lenne ebből, ha nem látnék bele még valamit. Az oldal azt a hamis képzetet adja, hogy a művészettörténet nem más, mint sok-sok kép elárasztva a millió múzeumban, ami nyilvánvaló marhaság. Ha egy tanulni vágyó fiatal odaül a gép elé, és végigszemléli az oldalt - semmit sem fog megtudni.

Nincsenek megjegyzések: