2014. február 23., vasárnap

Bálint Endre a Nemzeti galériában

Jelentem, a nemzeti újra a pályán! A rossz emlékű, amúgy kellemesen átlagos, ám bűnrossz kritikájú kortárs fotókiállitás és Ámos Imre harmatgyenge bemutatkozása után (Chagall ellen? Na de kérem, ez nevetséges) a Várban végre visszatértek az egyéni életút kiállitásokhoz, és Bálint Endre is jó választás, hiszen nem hiszem, hogy valaha volt neki egy ennyire összeszedett, jó kiállitása. Az újrafelfedezéshez méregdrága, de kiváló katalógus is dukál, ami szintén ajánlott darab.
Amint beléptem a terembe, nem tudtam nem Vajda Lajosra gondolni, neki is pontosan ugyanebben a teremben, csak pár évvel ezelőtt adódott lehetőség. Az a tárlat is kiváló volt és ez is. A szövegek olvasmányosak, pontosak és informativak, a világitás ezúttal is kitűnő, és végre eszükbe jutott más kortársakat is elhelyezni a teremben, mégha a kirakott Picassok azért nem is feltétlenül ünnepelt pillanatai a mester életének. A klimatizálás is működik, minden adott tehát a koncentráláshoz, amire itt szükség is van. Nem tudom más hogy lesz vele, nekem szinte a nulláról kellett kezdenem az ismeretségemet Bálint Endrével, a szimbólumai, a szinei, a megoldásai mind újdonságként hatottak.
Most már sokadszor kell elmondanom, hogy ez a történet is Párizsban kezdődik, egyszerűen az a hely megkerülhetetlen még a magyar művészettörténetben is. Bálint Endre végül hazajött, s talán nem túlzott belelátás, ha hasonló utat vizionálok neki, mint Simon Hantainak, csak hát ugye ő kint maradt.
Térjünk vissza a képekhez, mert sokáig gondolkodtam, hogy miként lehetnek ennyire hatásosak annak ellenére, hogy a méretük kicsi, és látszólag semmi megfoghatót nem ábrázolnak. Mégis, a szinek már önmagukban is tarolnak, ilyen zöldet, sárgát, pirosat még a Nyolcaknál sem láttam, ez azokénál kicsit visszafogottabb, hmm, liraibb, ha jó ez a szó ide. A képek arányai is furcsák de fontosak, és ahol a szinek elválasztásként jelennek meg, ott azok hihetetlenül jó arányokkal is birnak.
Ezzel együtt nehéz a befogadás. Nehéz, mert a képek többszörösen kódoltak, és megfejtésük messze nem egyszerű feladvány. Drukkolok, hogy mindenkinek sikerüljön a mutatvány.

Nincsenek megjegyzések: