2014. március 19., szerda

Birkás Ákos a Knoll galériában

Birkás Ákosról elég sokat lehetett olvasni a különféle magazinokban, először is azért, mert azon kevesek egyike, akinek jól menő német galériása volt, aztán azért is, mert ki mert lépni a már bejáratott világból, és hirtelen elkezdett figurativ festészetet művelni, ettől aztán új galériása lett és sok-sok kérdése. Ez azzal van összefüggésben, hogy a művészvilágban, ha nem Gerhard Richternek hivnak, és már valamennyire befutottál, akkor nemigen változtathatsz kedvedre stilust. Ez Birkás Ákosra is vonatkozik, ezért aztán annyit biztosan elmondhatunk, hogy ez egy érdekes kisérlet volt, érdekes de talán nem eredményes..Mindegy, ez már a múlt. Az új kiállitás meglehetősen kevés képet tartalmaz, mindössze két főművet, amik elég hasonlók, a többi kép kicsit a futottak még kategóriába tartozik, mégha ez eléggé sértésnek is hangzik most, de a képméret, a képtéma és kidolgozás is jóval erősebb a nagy méretű két képnél.
Mit is látunk ezeken? A cim szerint szent Jeromost és a festőt, szent Jeromos képében egy suhanccal, aminek a jelentését most nem fejtem ki. A másik szereplő maga a festő, aki térden állva könyörög Jeromos-suhancnak. Amikor először láttam a képet, még a cim nélkül, arra gondoltam, hogy milyen vicces, hogy az öreg fickó könyörög a fiatalnak, mondjuk azért hogy olvasson vagy ilyesmi, aztán kiderült, hogy a suhanc szent Jeromos, vagyis ez is egy csavar, és a kép ettől sem lett rosszabb.
Magát a kiállitást nem igazán ajánlom, túl kevés kép van és azok egy része sem túl érdekes, de ezt a két képet javaslom megtekintésre.

Nincsenek megjegyzések: