2014. március 21., péntek

Újranyilt a Vigadó

Jó pár év után, nem véletlenül épp a választások előtt újranyilt a Vigadó, ami most már mint az mma (mármint magyar művészeti akadémia) főhadiszállásaként fog működni. Egy remek épület remek helyen a kiváló szervezet fellegváraként hasznosul, ennek csak örülni lehet. Ez egy egyik lehetséges mondat. A másik talán az, hogy az amúgy is, hmm, ilyen-olyan szervezet satöbbi. De ez nem vezet sehova. A valóság az, hogy az épület tényleg nagyon szépre sikeredett, azonnal látható, hogy markolóval hozták a milliárdokat, a falak burkolása gyönyörű, a terek pazarok, a lépcsőház bármelyik palotában elmenne. Kicsit érdekes ugyan, hogy a bejárati csarnok terét rondán elparavánozták, hogy rögtön két biztositó embert is odategyenek, nehogy a nézelődő csak úgy besétáljon a belsőbb részekre, de ez nyilvánvalóan azért kell, hogy ne zavarják a fontos urakat a fontos munkájukban.
Szintén szimbolikusnak tekinthető, hogy bár egy Makovecz kiállitással nyilt meg a Vigadó, az 2000 ft-ba kerül, és az épület adottságai miatt az 5. emeleten nézhető meg. Úgy gondolom, hogy az épület nem igazán alkalmas komolyabb tárlatok befogadására, egyszerűen nem úgy tervezték annak idején. Ez nem probléma, mivel nagyon sok más kiállitóhely van a városban. Inkább az az érdekes, hogy miért volt szüksége az mma-nak erre az épületre. Ez egy XIX. századi palota, nyilvánvalóan nem kortárs hely, kicsit számomra úgy tetszik, mint a múlt egy nagyon szépen felújitott szelete. Ez nyilvánvalóan összhangban van a szervezet külvilág felé mutatott képével, ugyanakkor számomra egyáltalán nem szimpatikus. Sokkal jobb lenne egy élhető, zöld terület, tágas kiállitóhellyel, könyvtárral, mindenki által megközelithető és használható funkciókkal, programokkal, mint mondjuk a Miró múzeum Barcelonában, a Pompidou Központ Párizsban, a Tate Londonban, az SSL Bécsben, satöbbi satöbbi.
Az is kérdéses, hogy mi lesz ezzel a nagyon mutatós épitménnyel, amit most mma-nak hivnak. Ha a jelenlegi rendszer marad, úgy jó. Ha nem, akkor szerintem hiába az alaptörvénybe betonozott működés, csak egy kirakatszerv lesz, egy elefántcsonttorony palota, aminek semmi köze nem lesz a valósághoz. Drukkolok hogy ne igy legyen.
Az előbbi sorok kapcsán most belegondoltam, hogy én milyen épületet szerettem volna a szervezetnek, ha én vagyok az elnöke. Talán a lágymányosi öbölben funkciókat kereső épületekben? Vagy a régi gázgyár területén Óbudán? Hmm, mennyi lehetőség...

Nincsenek megjegyzések: