2014. május 29., csütörtök

Városliget újra

Amig el nem felejtem: a Ludwigban épp nagy akciók vannak könyvekre, elég olcsón lehet meglehetősen jó könyveket venni, akit érdekel nézzen szét amig még van kinálat. Én is elhoztam egy Nádler kötetet, meg még mást is..
Node érdekes pletykák és hirek szálingóznak a Városligetről. Az elmúlt években nem is volt valamirevaló politikus, aki meg ne igérte volna, hogy a teljes területet lefedik múzeumokkal, de úgy, hogy egy fát se vágnak ki és minden zöld felület megmarad. Elhittük? Én sem. Most viszont arról van már szó, hogy beérkeztek a tervek a nemzetközi tervpályázatra, ami -és most jön a lényeg- magában foglalja a Petőfi Csarnok, Pecsa helyén az új Nemzeti Galériát, a Dózsa György út felől az új épitészeti központot, fotóközpontot, Ludwigot, amit áthelyeznek, szóval nem kismiska kutyaólakat terveznek. Már azt is elmesélte valaki, hogy potom 75 milliárdba fog kerülni ez a kis játék. De persze a zöldfelület megmarad, mi?
Nos, azért valóban lelkesedni lehetne, ha az épitészeti központ végre elkészülne, és nem a Ferenciek terén lenne egy apró lyuk, a többi épülettel viszont fenntartásaim vannak. Egyrészt évekre lezárják, eltorlaszolják, megszüntetik a városligetet, ami azért annyire nem lesz jó, másrészt ne mondják, hogy nem fogják megszüntetni a zöldet, mert nem igaz. A Dózsa György úti, most épp parkoló terület szélességben kicsi, és hopp, hova is kerül az a sok autó? Gondolom nem lesz ingyenes a parkolás sem, ha lesz egyáltalán parkoló, a másik pedig az, hogy egy kicsit lehetett lélegezni eddig azon a bizonyos parkolón, amit most beépitenek. Vagyis lesz egy sokemeletes fényelvevő épülettömb, ami belelóg a városligetbe, és ettől kéne nekünk jól érezni magunkat. A Nemzeti Galéria miért nem jó a várban? És nem is lesz neki elég a Pecsa helye, ha az állandó kiállitás anyaga is költözik. A Ludwig is jó ott ahol van, sőt még a Müpával harmonikus párost is alkotnak. Akkor oda mi kerül majd? Iroda? Én azt javasolnám, hogy merjünk kicsit álmodni. Valahogy őrizzük már meg a városligetet, amúgy is annyira kevés park van a városban...

Nincsenek megjegyzések: