2014. október 12., vasárnap

Art Market Budapest



Sokat gondolkoztam, hogy mit irjak a pesti művészeti vásárról. Egyfelől léte mondhatni természetes, hiszen Budapest azért elég nagy ahhoz, hogy eltartson egy ilyet, másfelől meg most már ennek is örülnünk kell és nem egyértelmű ez sem, köszönhetően a hál istennek távol maradó mma nyomulásának. Az biztos, hogy elemezni én most itt nem fogok, inkább pár réteget próbálok felvillantani.
A legegyszerűbb azoknak ajánlani, akik nincsenek benne a szakmában. Ők menjenek el, ez egy ingyenes kiállitás, biztos fognak látni szép dolgokat, amit meg nem értenek, hagyják ott és kész.
Akik kicsit jobban benne vannak, azoknak azt ajánlanám, hogy nézzék végig a galériákat, amelyik szimpatikus, azt látogassák meg máskor is.
Aki vásárolni szeretne, az ne itt és ne most, nézze meg a galériák aukcióit vagy menjen el a művészhez.
A művészeti közeg kicsi, és talán egyre kisebb, hiszen a vásár felét az intézmények töltik fel, ami semmiképpen sem szokványos, ez egyfajta burkolt támogatás, mindenesetre engem nem zavar, sőt inkább örülök. A fotószekciónál is látszik, hogy éppen hogy meg tudták tölteni a termet, de nem gonoszkodok, ha már a műcsarnok nem volt képes összehozni egy Kerekes Gábor retrospektivet, akkor legalább itt a vásáron megnézhetjük, és ez nagy dolog.
Vannak aztán a megkerülhetetlen művészek, mint pl. Mauer Dóra, őt mindig más standon látom, apropó nem tudtam, hogy a Vintage már nem csak fotókkal foglalkozik..
Kedves dolog volt, hogy a szerdai megnyitó egészen szakmai maradt, látogatók rávetették magukat a képekre, és az egész móka viszonylag családias méretű is maradt. Egy ilyen esemény nyilván erősen szubjektiv, nem fogok rangsorolni, meg aztán elfogulatlansággal sem lehet vádolni feltétlenül, ezért aztán nincs értelme kiemelni bárkit is. Ez az egész művészesdi amúgy is a ki kit ismer dologról szól, ezért aztán nem fogom felsorolni az én listámat.
Azért az talán érdekes lenne, hogy mi lesz a vásárral, csak persze előre tudjuk a választ. Sajnos nem sikerült régiós szereplővé előrelépni, továbbra is Bécsbe kell ehhez menni, és az egyre zsugorodó vásár ehhez hasonló seregszemléket tarthat még akármennyit, ezzel nem lépünk előre. De talán hátra sem..

Nincsenek megjegyzések: