2014. október 18., szombat

Könyvajánló: Austin Kleon: Lopj úgy, mint egy művész



Mindenki ismeri ugye azokat a könyveket, amik "megtanitanak" 9 lépésben gazdaggá válni vagy éppen eladni annyit, amit még soha senki, és persze az igazán sikeres emberek azért azok, mert nem olvasnak ilyen könyveket, tehát ha annyit mondok, hogy ez is egy ilyen könyv, akkor már nem is kell tovább betűket koptatnom igaz?
Nem ilyen egyszerű. Mindenki tudja, hogy az igazán fontos dolgok közhelyek, legyenek barátaid, vagy mondjunk nagyobbat, szeretni olyan, mint virágoskertet ültetni, és más baromságok. Na jó, de mia  frászt lehetne mondani a művészetre? A szerzőnk azt mondja, hogy legyél kreativ és lopj ötleteket másoktól. Hát köszi. A vicces viszont az, hogy igaza van.
Közelitsük meg máshonnan, mielőtt megmagyarázom. Egy könyv lehet tudományos, olvasmányos, bármi, de legkésőbb amióta kijött a Stilus a képzőművészetben könyv, vagy akár Kerouac és Bret Ellis óta is, egyszerűen nem kell többé 20 oldalas tájleirással kezdeni egy regényt. Ez a könyv olyan, hogy hé, haver, elmondom a frankót, és már mondja is, nincs mellébeszélés.
A könyv nem túl bonyolult szerkezete végső soron azt mondja, hogy gyerünk, állj fel a fotelból, kezd neki valamibe, és ez nekem végtelenül szimpatikus, főleg azért, mert az én társaságomban is vannak akik örökké beszélnek, sajnáltatják magukat, pedig lenne lehetőségük alkotni. Persze ez megint irdatlan közhely, idecitálhatom a star wars-ból a tett vagy ne tedd, de ne próbáld közhelyet is, de ez van és kész. Ha nem csinálsz semmit, akkor abból nem lesz semmi. Ráadásul a lopás dolog is finomodik. Az csak az első lépés. Keress valamit ami tetszik, és másold le egy az egyben. Jó. Most próbáld meg úgy lemásolni, hogy megérted mögötte a koncepciót. Közben biztos, hogy neked is lesz valamilyen ötleted, vagy egy részletet máshogy akarsz megcsinálni, és itt kezdődik a művészet.
Fújoghatnék erre a könyvre, és tényleg csak jókedvünkben olvassuk, de van, akinek receptre irnám fel: csinálj végre valamit, állj fel!

Nincsenek megjegyzések: