2014. október 24., péntek

Hova menjünk ősszel?

Mármint a jó meleg szobánkon kivül? Ki tudja miért, de az a szokás, hogy késő ősszel nyitják meg a legjobb kiállitásokat. Csillagszóró indul:
Bécs. Hát persze. A legkeletebb nyugat Miró kiállitást hozott az Albertinába, na most ha valami kötelező, akkor ez az. Persze mindenki látott már Miró képet, meg elment Barcelonába a múzeumba, de ilyen profi körülmények között azért ez akkor is más.
Párizsban a jó öreg Duchamp mutogatja bájait, ami azért is nagyszerű, mert Pesten szerintem ember nincs, aki valóban látott tőle valamit eredetiben. Jópár éve nézegetjük a reprókat, de a Centre Pompidou-ban most ez egy kicsit még közelebb hozza a közhelyet. Csakúgy, mint tavaly a Dali, ez is megváltoztatja a művészről alkotott képet. Én tavaly a Dalin ott álltam egy narancssárga sivatagi képnél, ami úgy jó 4*5 méteres volt, és csak arra birtam gondolni, hogy ez fennséges.Duchampról mindenki beszél, de itt az ideje, hogy valóban megismerjük.
Jean Dubuffet és Matisse kollázsok a nagy vizen túl, na hát ide úgyse fog eljutni senki, legalább a nyálunkat csorgassuk kicsit.
A Tate-ben Londonban még tart a Malevich tárlat, persze ha valaki Amsterdamban jár, nagyjából ugyanezt megkaphatja a modern művészeti múzeumban, egyébként itt hivnám fel a figyelmet, hogy milyen jó fotós is volt ő...
Kalandra fel! Irány külföld!

Nincsenek megjegyzések: