2012. november 4., vasárnap

A pápai zsinagóga

Ezt most távolabbról kezdem. Köztudott, hogy Pestet elhagyva (Szentendre legyen most Pest) a magyar művészeti ugar terül el, és nemigen történik ott bármi is. Egy kezemen meg tudom számolni, hány valóban jó kiállitást láttam vidéki helyszinen. Nem hiszitek? Jó, akkor számoljunk: a debreceni Modem kerül nálam az első helyre, Bukta Imrétől Tót Endréig számos nagyszerű anyagot láthatunk ott, tulajdonképpen én szinte mindegyik tárlatot szivesen megnézném, ha nem lenne 230 km-el arrébb. Akár még azon is elgondolkoznék, hogy a Műcsarnok programjai elé helyezzem, jelenleg pl. Kondor Béla grafikákat láthatunk ott, amit mondjuk a Kogart-ban már megszemléltem, de sosem árt az ismétlés.
Második helyre mondjuk a paksi képtárat rakom. Friss, de már befutott emberek aktuális anyagát láthatjuk ott, én sajnos legtöbbször csak a Műértő magazin kritikáján keresztül, mert Paks is 100 km.
Aztán ott van a hihetetlen Vass László Gyűjtemény Veszprémben, egészen elképesztő, hogy egy pusztán nonfigurativ gyűjtemény ennyire szinvonalasan büszkélkedjen. Akárhányszor jártam arra, sosem volt látogatója, de a kiállitott anyag nemhogy ahhoz képest, hanem Pesten is megállná a helyét. Veszprém is 110 km, viszont a balatonhoz menet akár útba is eshet.
Félve irom le a füredi Vaszary Villát, mert amennyire jól indultak, mára teljesen eltűntek, nyitva sincsenek, kiállitásuk sincs, legalábbis amikor én arra jártam, nem volt semmi. Kár, mert a Nádler kiállitásuk lenyűgöző volt, nemkülönben a Vaszary anyag. Mivel gyakorlatilag nem léteznek, őket nem számolom az ötbe.
Ha már fantomhelyek, őrület, hogy a pécsi Nyolcak kiállitás után miért nem tudta fenntartani a figyelmet a pécsi képtár, talán ezt is az elhibázott kulturális főváros titulusra kenjük? Mindegy, nem léteznek ők sem.
Akik viszont most kezdték, de máris igen jók, az az egri Kepes Intézet. Az épület lenyűgöző, a tematikus tárlatok profik, csak remélni tudom, hogy nem fáradnak el. Az egy téma köré csoportosuló fotókiállitás van annyira jó ötlet, hogy érdemes legyen miatta Egerbe kirándulni (130 km).
Ez idáig 4. Kezdek bajban lenni. Szeged? A Reök Palota, persze, de nem mérhető az előzőkhöz. A Fotómúzeum Kecskeméten? Jó tipp, viszont oda tényleg csak az jut el, aki legalábbis megszállott. A helyszin kicsi, bejárni semmiképpen sem tart tovább 1 óránál, valójában feltételesen ajánlom (mondjuk a Mai Manó ház látogatása után). Győr? Kaposvár? Hatvan? Kortárs vonalon nem túl aktivak. Ismét Pécs jut az eszembe, ahol azért vannak próbálkozások, lásd a Gyugyi Gyűjteményt, de persze az se kortárs, és különben is, szóval nem tudok többet.
E nagyon hosszú bevezető ahhoz kellett, hogy tudjuk értékelni a próbálkozást, ahogy a pápai zsinagógát megpróbálják életben tartani. Sajnos az épület hihetetlenül rossz állapotban van kivül és belül is, pedig szépsége nyilvánvaló. Ezért sajnos nemhogy kiállitásra, hanem bármilyen tevékenységre alkalmatlan. Ehhez képest kell értékelni azt, hogy legalább próbálkoztak, és régi családok molinóra nyomtatott időtlenségét szemlélhetjük, bár talán mondanom sem kell, hogy ezúttal is egyedül voltam az épületben. Az egyetlen őr/önkéntes szivesen kapcsolódik be a beszélgetésbe.
Kortárs tárlat? Nem. Összemérhető bármivel? Nem és nem. De mégis ajánlom, ha valaki épp arra jár, az épület szépsége mindent megér.



Nincsenek megjegyzések: