2014. szeptember 17., szerda

A galériahétvége értékelése

A fotoporta.hu oldalon lehet már regisztrálni az idei portfolio konzultációra, ha valaki művésznek érzi magát, csak tessék, csak tessék! A többieknekmegpróbálom egy kicsit értékelni a galéria hétvégét. Persze az nagyon dicséretes, hogy megpróbálják kicsit közelebb hozni a művészetet, ennyit már most is leszögezhetünk. Ezzel együtt sosem értettem ezeket a galériákat. A tehetős vásárló nyilván dolgozik, és nem fog szabit kivenni azért, hogy megnézzen egy galériát, ezért nekik szerintem már alapból nem hétfőtől péntekig 10-18-ig kéne nyitva lenniük, hanem akkor, amikor a dolgozó emberek ráérnek, vagyis szombaton, vasárnap, hétköznap este...
Az is nyilvánvaló, hogy semmi igazán különlegessel nem jöttek elő a galériák, egyszerűen ekkora rakták a megnyitókat, és ezzel kész is voltak. Pedig lehetett volna 1 napos kiállitást csinálni, vagy művészeket bemutatni, filmet vetiteni..
Na jó, ha már kiállitások, akkor a Trafó galériát kell előre hozni, ami Csákány István Dokumenta művész konceptuális dolgait mutatta be, ezzel elhozva a legjobb név és legösszeszedettebb kiállitás cimet... Az más kérdés, hogy a hely a galériában nem lett nagyobb, a konceptuális művészet pedig meglehetősen marginális, bár ne az lenne. Tehát a biztos szakmai siker ellenére sem biztos, hogy ez lenne a közönségdijas tárlat. De akkor melyik? Nem nem, nincs győztes, a galériák annyira szerteágazóak, hogy nem igazán lehet őket összehasonlitani. Vagy lehet, de nem érdemes. De ha valaki ezer éve a Kisterembe jár, akkor mesélhetek én az Indáról...VAgy forditva. Igy ezt a kört nem is nyeri senki.
Megyünk bele a galériaszezonba, kiváncsi leszek mi lesz a következő nagy dobás..

Nincsenek megjegyzések: