2014. december 5., péntek

Berény Róbert és a kisegér



Minthogy ma már holnap van, ismerkedjünk meg az év sztorijával! Csak emlékeztetőül: a tavalyi év története a felbukkant Csontváry kép volt, mely kis mérete ellenére 220 millióért kelt el Virág Juditéknál, aztán olyan is volt már, hogy a Nagyházi Galériába vittek be egy Boticellit (remélem jól mondom, már nem emlékszem a névre). Szóval vannak ilyen történetek, az egyik pillanatban még szomorkodunk, mert nincs miről beszélni, aztán egyszercsak felbukkan egy kép, ami nagyon jól beleillik a történetbe és mindenki örül. Mit kell ilyenkor tenni?
Jótanács 1: a kételkedés a mi barátunk. Nem csak akkor, amikor csomagtartóból próbálják eladni a Moholy-Nagy képeket, vagy amikor az Ecserin egy csodálatos képet látunk, hanem akkor is, amikor megpróbálják elmagyarázni, hogy a festő ismerősének  távoli rokona kapta a képet a festőtől, aki továbbadta a nagymamámnak, és a mesedélután végén már csak az nem hangzik el, hogy a hamisitó személyes jóbarátja volt a festőnek. Merthogy ne legyenek kételyeink: irdatlanul sok a hamisitvány. A képeket ugyanis újra lehet festeni. Egy művészinas gyakorlásból simán lemásolhatja bárkinek a képét, és aztán ráirhatja, hogy Berény utánérzés mondjuk. Aztán jön egy "okos" ember, aki lekaparja az utánérzés szót, és kész is a mű. De azért tegyük hozzá, hogy éppen a jónevű galériák ügyelnek a legjobban a hirnevükre, és náluk elméletileg nem fordulhat elő, hogy hamisitványt vesz bárki, egyrészt a tapasztalatuk másrészt a nyilvánosság miatt. A negativ hireket, mint tudjuk, nehéz lemosni, és ha kiderülne, hogy egy jónevű galéria hamisitványt árul, bizony lennének gondjai később.
De mi is ez a kép amiről beszélünk? A történet annyira megható, hogy már biztos hallottad is. Sőt, az Artmagazin már 2009-ben lehozta. A Stuart Little kisegér filmben rakták fel a képet a nagyszobába, mert illett a hangulathoz, és a filmben ismerte fel egy műértő, aki aztán azonositotta is a képet. Tényleg cukormázos a történet, mikor azt halljuk, hogy nézi a szülő a filmet a gyerekkel, és egyszercsak felkiált, hogy ott egy Berény kép! Aztán persze nyomozni kezd, és lám, kiderül hogy az az eredeti, de a stúdiónak nem kell, ők nem is tudják mi az, meg nem is érdekli őket.. Hát ez aztán a sikersztori! Annyira jó, hogy nincs is szivünk visszakérdezni, hogy tessék mondani, ha már ennyire megtetszett a kép, meg eltöltött vele egy csomó időt, hogy felkutassa, akkor miért is adja el? Csak nem a villanyszámlára kell?
Más kérdések is felmerülnek. Mennyiért is mennek mostanság a Berény képek? Hát nem tudjuk, elég kevés elérhető, meg 10 évvel ezelőtti leütések nem biztos, hogy szilárd alapot jelentenek, de azért azt megjegyezhetjük, hogy 15-20 millió között már egészen nagyméretű, ismert, az életműben jól megmagyarázható képet kapunk. Itt a kikiáltási ár pedig röpke 35 millió, a becsérték meg 60-80. Annyiért már nagyon főműveket kapunk lényegében bárkitől. Munkácsytól is. A Nyolcak bármelyik tagjának képei sem érik el ezt a szintet. És még csak most jön a csattanó. A helyes kérdés ugyanis igy hangzik: milyen szerepet tölt be a kép Berény életművében? Nem túl komolyat. Aktokat látunk, csendéleteket látunk, Ignotus arcképét, labdázókat, mindig harsány szinekkel, sok pirossal, kicsit elnagyolt rajzzal, ott van a csellózó lány persze vörös ruhájával..És mit látunk az aukcionált képen? Hát pirosat azt nem, visszahúzódó szineket, fekete vázát...Nem azt mondom, hogy hamisitvány a kép, dehogyis, azt mondom, hogy a Nyolcak és Berény stilusához képest ez a kép minimum visszafogott. Ha valaki feltenné a kérdést, hogy az életműben jelentős szerepet játszik-e a kép, a válasz nem.
Itt van tehát nekünk az év sztorija. Az biztos, hogy a művészet nagyon rászorul sikertörténetekre, és végülis miért is akadályozzuk meg, hogy valaki 80 milliót elköltsön egy képre? Tessék, csak tessék! Minket átlagembereket ez úgysem érint. Hanem szivesen vennék hasonló történetet, mint Bortnyik Sándor lámpagyújtójának sikere, ahol a kép első ránézésre is biccentést váltott ki...Ezzel együtt mindenki előtt ott a lehetőség, bárki elmehet a Virág Judit galériába, és saját szemével megnézheti a képet.

Nincsenek megjegyzések: