2013. március 29., péntek

3 magyar galéria az Art Paris art fair-en

Inda, Kálmán Makláry, Várfok. Érdekes lista.
Azon gondolkodtam, hogy Párizs lényegében az egyetlen hely Európában, ahol az ember otthon érezheti magát (persze Budapesten kivül). Aztán ott van a rettentő erős művészeti történelem: Louvre, Musée D'Orsay, Pompidou, az impresszionizmus, Picasso, Dali, Duchamp, fel se tűnik, hogy ez az egész immár egy múzeum csupán. Az angolok elhúztak a művészeti piac nagyságával, a németeknél nagyon sok pénz van, elég egy meghivó papirját kézbe venni, New York már a pop art előtt átvette a vezetést, és akkor még nem is szóltam Kináról és az ottani többiekről.
Ám legyen, legyinthetünk, de a művészetet nem pénzben mérik, mondhatjuk erre, ráadásul ez az imént  lesajnált város azért csak eltart minimum 2 nagy art fairt + olyan sallangokat, mint mondjuk a fotóhónap, amit mi soha megközeliteni sem tudunk.
Az Art Paris tavaly jelentősen fiatalodott, marketingben, logóban, hozzáállásban, mindenben, és nagyon jól jött neki, mert a régit kicsit belepte már a por. Friss, informativ videók vannak most, ajánlók, egyszeriben élettel telt meg a szinpad. Arról meg nagyvonalúan feledkezzünk meg, hogy mindez a franciául beszélő közönségre vonatkozik, az egyszerűség kedvéért tehát ránk (franciául egyszerűen tudni kell és kész).
Az Inda galéria nekem eddig nem tűnt hihetetlenül érdekes helynek, ráadásul az utcáról nem megközelithető, tehát véletlenül biztos nem fogunk beléjük futni, de az is lehet, hogy a célközönségnek ez inkább előny, mert nem zavarják meg. A legkorrektebb az, ha annyit mondok, nem igazán ismerem őket, néhány kiállitáson voltam csak. A Kálmán Makláry kifejezetten párizsi magyar művészek képvideletével foglalkozik, igy nem igazán meglepő, hogy ott vannak, ők egyfajta referenciapont, a Várfok viszont eddig elég jól elkerülte a vásárokat, mert itthon is elég széles művészkörrel birtak, gondolom (de más is lehet mögötte). A lényeg, hogy mindhárom galériának vannak párizsi kapcsolatai, mégis csak a Makláry-ról gondoltam volna hogy ott lesz. Ez persze fikarcnyit sem számit, a lényeg, hogy ott vannak és jár nekik a hatalmas piros pont ezért.
A vásáron amúgy természetesen a frankofón galériák terpeszkednek, de róluk egy külön bejegyzésben fogok irni.

Nincsenek megjegyzések: