2014. január 20., hétfő

Michel Compte a bécsi Kunsthaus-ban

Lehet-e több egy divatfotó annál, amit elsőre gondolunk róla? Mármint természetesen a női szépség hirvivőjénél, nyálcsorgató poszternél a srácok falán, ám ugyanakkor a kóros soványság éltetőjénél, a női elnyomás vizualitásba ágyazott kisérőjénél? Kicsit bulvárosan irhatnám, hogy Bécsben kiderül, de a kérdésfeltevésből már látszik, hogy a válasz igen lesz. Szerencsére nem a kiállitás tematikája ennyire didaktikus, hanem bennünk merülnek fel kérdések a sétálás során.
Nagyon könnyen feltehető az a kérdés már a tárlat megtekintése előtt, hogy fogunk-e mást látni, mint női testrészeket abban a bizonyos pozicióban? Vagyis eljutunk-e a művészetig egyáltalán? Azonban a kérdés nem jó. A képek általában 1,2 méteresek, négyzet alakúak, és abszolút kétségtelen, hogy a beállitások nem hétköznapiak. Sőt. Nagyon hamar eljutunk odáig, hogy a kirakott képek textúráját is figyelni kezdjük, mivel a képek többsége nagyformátumú negativra készült, és csodásan néz ki ekkorában. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy önmagukban a képeknek is van egyfajta esztétikájuk. A jól bevilágitott stúdió, a nagy méretű hordozó és a modellek exkluzivitása együtt adja azt a fajta élményt, ami bőven túlmegy a kukkoláson vagy a hires emberek iránti rajongáson. 
Mindez a bevezető ezzel együtt még mindig nem mond semmit a fotósról. Ok, valahogy megkapta a lehetőséget, hogy a legjobb anyagokkal legjobb stúdiókban a legjobb modellekkel dolgozzon, de mit hozott ki belőle? Nagyon is sokat. Bőven vannak olyan képek, amiket egyrészt láthattunk (volna) valamelyik ikonikus lapban, mondjuk a Vogue-ban, másrészt sokkal többről szólnak, mint egyszerűen egy szép női testről. Ahogy Tina Turner ugrálva ordit, na az például gyönyörűen mutat.
Az is hihetetlen, hogy ezúttal az eredeti negativok jó része is a kiállitás részét képezi. Igen, az eredeti negativok. Azok, amiket a legtöbb fotós jó mélyre ás a munka végeztével, nehogy kiderüljön, hogy 100 ellőtt képből 90 nem túl jó vagy érdektelen. Egyébként nem baj, ha igy van, mert annak az 1 képnek kell sikerülnie, ami a végleges, de itt azt látjuk, hogy a kiválasztott képen kivül 5-6 ugyanolyan jó is volt, és közülük tényleg izlés kérdése választani. Ha értékelném a kiállitásokat, emiatt adnék maximális pontszámot ennek, mert láttatni engedi egy kicsit a munkafolyamatot is anélkül, hogy egyszerűen csak a meztelenséget reklámozná, vagy bulvárosodna. Igy aztán ezt a kiállitást csajoknak is ajánlhatom: ha fotóznak, akkor ez legyen a szint...

Nincsenek megjegyzések: